Το ΠΑΣΟΚ …

Posted: 18/03/2008 in ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετικέτες: , ,

 

– Είναι ένα μεγάλο κόμμα που έχει κυβερνήσει πολλά χρόνια την χώρα. Έχει πιστωθεί για πάρα πολλά θετικά που έγιναν, έχει χρεωθεί με αρνητικά που έγιναν.
– Είναι ένα κόμμα που ποτέ δεν δημιούργησε στερεή ιδεολογική βάση στην συνείδηση των μελών του, των ψηφοφόρων του, στην κοινωνία. Αυτή η βάση ήταν «ελαστική».
– Όμως, είναι ένα κόμμα που κατά καιρούς, δημιούργησε βάση πίστης επάνω σε «κορμό κοινωνικών αιτημάτων» με εκείνους που το επέλεγαν ή το παρακολουθούσαν. Αυτό το στοιχείο είναι εξόχως πιο δυνατό προκειμένου να δημιουργούνται κινήματα με δυναμική, όμως…
1) είναι δυνατόν να επέλθει «ατονία», όταν κατακτηθούν κάποιοι στόχοι
2) είναι δυνατόν να δημιουργείται αποσυσπείρωση έως αποσάθρωση, όταν διαψεύδεται από την στάση ζωής και συνέπειας των ηγετικών στελεχών η ομοψυχία στην επιδίωξη των στόχων
3)είναι δυνατόν η εξέλιξη της ζωής, ο χωρόχρονος, να καθιστά πολύ δύσκολη την προβολή των νέων κοινωνικών αιτημάτων και συνεπώς, δύσκολη την ανατροφοδότηση του κινήματος. Αυτό συμβαίνει κυρίως, στην εποχή μας όπου οι προτάσεις, τα σύμβολα, οι θέσεις, συγχέονται εύκολα ή παρερμηνεύονται ή παραμορφώνονται. Μηχανιστικά ή εσκεμμένα…

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
Τα κόμματα τα οποία έχουν δημιουργήσει είτε φαινομενικά, είτε στην ουσία, ιδεολογική βάση στην συνείδηση της κοινωνίας, στην σχέση τους μαζί της, έχουν περισσότερα προνόμια στην διαχρονικότητα. Ιδίως, όταν τα μέλη των κομμάτων τέτοιου τύπου εργάζονται καθημερινά για την προσαρμογή τους στις εξελίξεις της κοινωνίας. Αυτό είναι πιο εύκολο, όταν δεν έχουν κυβερνητικές ευθύνες να τα απασχολούν ή την εξουσία να τα «ξεστρατίζει», να τα εκμαυλίζει, που είναι η χειρότερη εκδοχή.
Επίσης, είναι δυνατόν να ευεργετηθούν περισσότερο από διεθνείς συγκυρίες που τους αποφέρουν κομματικά οφέλη στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς τα ίδια να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Το ΠΑΣΟΚ έχει …

– χάσει την σχέση με την κομματική του βάση σε πλειοψηφικό επίπεδο
– το μεγάλο πρόβλημα ότι δεν έχει πολλά στελέχη στον κομματικό του μηχανισμό τα οποία να μπορούν να εκφράσουν τα κοινωνικά στρώματα που κάποτε εξέφραζε το κόμμα και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
1) αφενός, σημαντικό μέρος των κοινωνικών αυτών στρωμάτων δεν έχουν πια τα ίδια αιτήματα που είχαν στο παρελθόν (όταν τα πρώτο-αντιλήφθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου)
2) αφετέρου, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δρουν (ή που θα έπρεπε να δρουν) στην κοινωνία, δεν αφουγκράζονται ή δεν μπορούν να αφουγκρασθούν ή δεν θέλουν να αφουγκρασθούν σωστά τα κοινωνικά αιτήματα. Η εξουσία και τα οφέλη της, μετακίνησαν τις κοινωνικές αντιλήψεις σημαντικότατου τμήματος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς συντηρητική κατεύθυνση.
– πολύ σημαντικούς ανθρώπους (κάθε ηλικείας) που θέλουν να ξαναξεκινήσουν μία πορεία για την επίλυση των νέων σύγχρονων προβλημάτων της χώρας βασιζόμενοι στον λαό και με δύναμη την στήριξη του.
– όμως έχει στις τάξεις του παλαιούς και αναδεδειγμένους, στην συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων, συντρόφους, οι οποίοι προσέφεραν στην εποχή τους, αγωνίστηκαν, πέτυχαν, κουράστηκαν, «βολεύτηκαν», δεν μπορούν πια. Η ψυχή τους θα κινείται και θα συγκινείται πάντα από τις αρχές της ανοικτής δημοκρατίας και του αιτήματος της λαϊκής κυριαρχίας με εθνική ανεξαρτησία, όμως το μυαλό και το σώμα τους επιθυμεί να «διαχειριστεί διπλωματικά» αυτούς τους στόχους, παρά να αγωνιστεί γι’ αυτούς, να κερδίσει γι’ αυτούς, να ανατρέψει τις αντιστάσεις της συντήρησης, προκειμένου να τους επιτύχει. Δεν εμβαθύνουν στις αναλύσεις τους, δεν έχουν υπομονή, έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό και ως μόνη μέθοδο για την ανατροπή, δεν εργάζονται μεθοδικά, δεν εκπονούν βάσιμες στρατηγικές διεκδίκησης. Θέλουν την εξουσία ξανά και την θέλουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
Πολλοί θα νομίζουν ότι το ζήτημα είναι ηλικιακό. Δυστυχώς, δεν είναι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από τις θέσεις που ανανεώνονται με νέα πρόσωπα στον κομματικό μηχανισμό, στην συντριπτική πλειοψηφία τις καταλαμβάνουν είτε «φυσικά τέκνα», «είτε πολιτικά τέκνα» της γενιάς που κυβέρνησε και κουράστηκε. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλώσει πολιτικά, μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του να είναι το κόμμα τους στην εξουσία, αυτά που θέλουν να τους τα προσφέρει ο μπαμπάς ή ο μέντορας ή ο «προστάτης» με ένα τηλεφώνημα και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται την κοινωνική και πολιτική δράση (πολιτικός, δοκιμαστικός σωλήνας). Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, τα νέα στελέχη, θέλουν θέσεις, μικρόφωνα και κάμερες τώρα. Χωρίς προτάσεις, χωρίς αγώνα, χωρίς πεζοδρόμιο, χωρίς κοινωνική καλλιέργεια.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Με αυτή την κατάσταση στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, πόσο μακριά μπορείς να πας;
(συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s