Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος και τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας, βρίσκονται αυτή την εποχή στην επικαιρότητα εξαιτίας της απόφασης τους να αυξήσουν τα τιμολόγια του ρεύματος, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και ενώ το πετρέλαιο από 140 ευρώ έχει κατέβει στα 55 ευρώ. Στους τηλεοπτικούς καβγάδες που έχουν στηθεί για το θέμα, με λύπη ακούμε στελέχη της ΔΕΗ, αλλά δυστυχώς, και πολιτικούς παράγοντες να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις με κεντρικό πρόσχημα το κόστος του ρεύματος που παράγεται και διατίθεται στα νησιά μας. Λένε δηλαδή, ότι τα τοπικά εργοστάσια που βρίσκονται σε κάθε νησί παράγουν πολύ ακριβό ρεύμα, όμως οι κάτοικοι πληρώνουν το ίδιο τιμολόγιο με τους κατοίκους που παίρνουν ρεύμα από το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ που είναι φθηνότερο στην παραγωγή. Είναι γνωστό και είναι αλήθεια ότι στα νησιά μας το ρεύμα κοστίζει πιο ακριβά στην ΔΕΗ για να το παράγει. Όμως είναι γνωστό, ότι είναι κεκτημένο των νησιωτών να πληρώνουν το ίδιο τιμολόγιο με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουμε: ΕΙΝΑΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ, δεν είναι χάρη, ούτε ένδειξη αυαισθησίας της ΔΕΗ ή της εκάστοτε κυβέρνησης. Η επιχειρηματολογία αυτή των τελευταίων ημερών είναι ψευδής, «κίτρινη» και υπονομεύει τις σχέσεις αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των πολιτών. Δεν πρέπει να καταλήξουν να νιώθουν αδικημένοι οι συμπολίτες μας που μένουν στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Προσπάθησα να ερευνήσω και νομικά το ζήτημα. Δηλαδή, έβαλα το θέμα σε φίλους μου νομικούς να μου εξηγήσουν, αν θα μπορούσε στις ημέρες μας η οποιαδήποτε κυβέρνηση να χρεώνει το ρεύμα ακριβότερα στους νησιώτες, σύμφωνα με το ακριβότερο κόστος παραγωγής από τα τοπικά εργοστάσια. Τους έβαλα στην σκέψη το κατοχυρωμένο και θεσμικά κριτήριο της «νησιωτικότητας». Και βέβαια, μόλις το θυμήθηκαν, άλλαξαν ύφος στις απαντήσεις τους, λέγοντας μου, ότι θα ήταν δύσκολο στην κυβέρνηση να χρεώνει διαφορετικά για ένα κοινωνικό αγαθό τους πολίτες της ίδιας χώρας. Άρα, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς με τα τιμολόγια των νησιωτών από αυτό που κάνει σήμερα. Ούτε η ΔΕΗ, Ούτε η κυβέρνηση.
Επιπρόσθετα, έχουμε να θέσουμε τα έξης ερωτήματα:
1) Ποιος έχει την ευθύνη που πολλά από τα νησιά, σίγουρα οι Κυκλάδες, δεν έχουν συνδεθεί εδώ και χρόνια με το εθνικό δίκτυο;
2) Ποιος φταίει που δεν έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στα νησιά εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ενέργειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: οι κυβερνήσεις και η ΔΕΗ.
3) Ποιος υφίσταται τα ρυπογόνα, επικίνδυνα και αντιαισθητικά τοπικά εργοστάσια της ΔΕΗ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: οι κάτοικοι των νησιών.
Και τελικά, για να μην νομίζουν κάποιοι ότι αποφεύγουμε την συζήτηση για το αποτέλεσμα, δηλαδή, για το σκληρό οικονομικό δεδομένο του ακριβού κόστους του «νησιωτικού» ρεύματος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε το έξης: τα περισσότερα από τα νησιά αποτελούν «αιμοδότες» της Ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Και με το πολύτιμο συνάλλαγμα, και με τους φόρους από την υπόλοιπη τουριστική δραστηριότητα. Σ’ αυτά να προσθέσουμε και την οικονομία της οικοδομής που άνθησε παράλληλα. Μία μελέτη που θα κατέγραφε την παραγωγή εσόδων για το κράτος, ανά περιοχή και σε αναλόγια κατοίκων, θα μας καταδείκνυε πόσα οφέλη έχει αποκομίσει το κρατικό ταμείο από τα νησιά. Και τι μας έχουν δώσει; Μήπως γιατρούς; Μήπως φθηνά εισιτήρια στα καράβια; Μήπως ενδονησιωτική συγκοινωνία; Μήπως καινούρια σχολεία; Μήπως όσους δασκάλους χρειαζόμαστε; Μήπως αθλητικές εγκαταστάσεις; Μήπως αστυνομικούς για την ασφάλεια μας; Ας είναι το ρεύμα το αντίδωρο λοιπόν. Αυτά τα παραθέτουμε για να εξηγούμαστε και για να σταματήσει η φθηνή επιχειρηματολογία «κωλοπαιδισμού» εναντίον των νησιών και των νησιωτών.