Οι εκλογές στη ΝΔ

Posted: 28/11/2009 in ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετικέτες: , ,


Πολλοί νομίζουν ότι η υπόθεση εκλογής νέου προέδρου σ’ ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα είναι μια υπόθεση που δεν τους αφορά. Στο φαινόμενο παίζουν ρόλο οι συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιείται η εκλογική διαδικασία.

α) Υπάρχουν οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων που δεν συνδέονται ψυχολογικά και ιδεολογικά με το κόμμα στο οποίο γίνονται οι διαδικασίες, οπότε εξετάζουν την υπόθεση από απόσταση, ελπίζοντας να εκλεγεί ο πιο «ευάλωτος» υποψήφιος για να μπορεί να τον αντιμετωπίσει ευκολότερα ο αρχηγός του δικού τους κόμματος.
Βεβαίως, υπάρχουν και κόμματα που ενδεχομένως ελπίζουν να αναδειχθεί ο πιο «ισχυρός» υποψήφιος, είτε για να έχουν όφελος από την πίεση που θα ασκήσει στο κυρίαρχο «συγγενικό» κόμμα ελπίζοντας σε διαρροές ψηφοφόρων, είτε επειδή με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει – αν αναδειχθεί και Πρωθυπουργός – θα δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες με αποτέλεσμα να ωφεληθεί το κόμμα τους. Για παράδειγμα, ένας κομουνιστής θα επιθυμούσε έναν δεξιών τάσεων επικεφαλής της ΝΔ και κυβέρνηση του αυτού κόμματος, για να προσδοκά αριστερή αντισυσπείρωση από την ασκούμενη δεξιά πολιτική.
β) Υπάρχουν ψηφοφόροι όλων των κομμάτων οι οποίοι είναι κουρασμένοι από τις τελευταίες εκλογές και υπό το φόρτο της καθημερινότητας τους, τα οικονομικά προβλήματα κλπ, δεν έχουν την όρεξη να ασχοληθούν με τις διαδικασίες των εκλογών στη ΝΔ, ακόμα και αν είναι το κόμμα που ψήφισαν….

Ο πήχης

Ας μην ξεχνάμε ότι οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ δεν έγιναν αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες είχε χάσει το συγκεκριμένο κόμμα. Τότε δηλαδή που υπήρχε έντονο το συναίσθημα της απογοήτευσης στα μέλη και τους ψηφοφόρους του.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα το οποίο περιέχει ψηφοφόρους αριστερών καταβολών, αριστερών δημοκρατών και κομμάτι της λεγόμενης πατριωτικής αριστεράς. Τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι τέτοιας ιδεολογικής κατεύθυνσης πολίτες ασχολούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με τα κομματικά τους, απ’ ότι συμβαίνει με τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς και της δεξιάς.
Με τα παραπάνω ως δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού της ΝΔ να προσέλθουν στις κάλπες όσοι προσήλθαν στις αντίστοιχες εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν καλά οι ψηφοφόροι και τα μέλη της ΝΔ, γιατί οι συγκρίσεις στο επίπεδο της μεγαλύτερης αποδοχής μεταξύ των αρχηγών, παρά του ότι θα είναι άδικες, θα γίνουν.

Εμείς…

… ισχυριζόμαστε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες της εποχής αυτής, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε (και όσοι είναι μέλη και ψηφοφόροι της ΝΔ, να συμμετέχουν) με προσοχή τις διαδικασίες στη ΝΔ. Το κυριότερο όμως είναι να τις παρακολουθούμε με ανοικτό μυαλό.
Ως πολίτες θα πρέπει να επιθυμούμε να εκλεγεί ο καλύτερος και πιο δυνατός αρχηγός στη ΝΔ. Έτσι, θα ασκήσει την μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην όποια Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση εκ της πίεσης αυτής, είτε θα αποδίδει καλύτερα, είτε θα καταπέσει. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι προς όφελος του πολίτη, ανεξαρτήτως κόμματος.
Η μεγάλη διαφορά των κομμάτων από τις ποδοσφαιρικές ομάδες θα πρέπει να είναι ότι οι «οπαδοί» των πρώτων δεν χρειάζεται να φοβούνται να χάσει το κόμμα τους, αν από την ήττα πρόκειται να κερδίσει η πατρίδα.
Άλλωστε, και το κόμμα θα κερδίσει, αφού θα αλλάξει αρχηγό και απόψεις και θα επανέλθει δριμύτερο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s