«Βόμβα» τα εισιτήρια πλοίων

Posted: 05/04/2011 in ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετικέτες: , ,

για τους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων
(πλην Σαντορίνης – Μυκόνου)

Μία καλή πρόταση θα ήταν να αποχωρήσουν οι πολιτικοί (αυτοί που ασχολούνται μέχρι και σήμερα με τον τουρισμό της χώρας και υποστηρίζουν την κυρίαρχη νοοτροπία) και να αφήσουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο. Αυτό θα ήταν μία καλή πρόταση, αν δεν εμφάνιζαν «ελληνικό παθογόνο κρατικισμό» κάποιοι από τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αλυσίδα του τουρισμού.
Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς, το ότι σε μία πολύ κρίσιμη χρονιά για τον τουρισμό και παρά την «διαφυγή» που άνοιξαν οι εξελίξεις ταραχών στη βόρεια Αφρική, οι νησιώτικοι προορισμοί (που δεν έχουν υποδομές για αεροπλάνο και κρουαζιέρα) απειλούνται άμεσα με ύφεση μεγαλύτερη από την εμφανιζόμενη στα αστικά κέντρα για τον προσεχή Οκτώβριο…

Αιτία αποτελεί η εφαρμογή από την 1 Απριλίου των αυξήσεων στην ακτοπλοΐα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Παρά του ότι αυτές οι αυξήσεις αποδίδονται από τους ακτοπλόους στην αύξηση του πετρελαίου που είναι αληθινή, ωστόσο, θα μπορούσαν να μην απασχολούν κανένα και να ήταν ελάχιστες, αν οι επιχειρήσεις αυτές τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν παρακολουθήσει κατά γράμμα στην επιχειρηματική πολιτική τους, την άφρονα και κερδοσκοπική πολιτική που ακολούθησαν οι «στενοί φίλοι» του κλάδου της ακτοπλοΐας, πολιτικοί με τα οικονομικά του κράτους. Υπέρογκος δανεισμός, έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, πλεονεξία χωρίς να εδράζεται στα πραγματικά μεγέθη των επιχειρήσεων, καιροσκοπισμός κλπ.

Το κράτος, οι εκπρόσωποι του πολιτικοί και στη ναυτιλία και τον τουρισμό, έβλεπαν όλα αυτά να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και σχεδόν «σφύριζαν» αδιάφορα. Το ίδιο κάνουν και τώρα. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Νικητιάδη και Γερουλάνου που επιχαίρουν για την επιφαινόμενη αύξηση προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει τίποτε ουσιαστικό γι’ αυτή, παρά μόνο βόλτες ανά τον κόσμο και επικοινωνιακές δηλώσεις. Σκοπός τους είναι να το «παίξουν» το προσεχές Φθινόπωρο «νικητές» στο πολιτικό προσκήνιο, έναντι των συναδέλφων τους της Κυβέρνησης που στους τομείς τους δεν έχουν την έκτακτη τύχη του τουρισμού.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η προσέλευση τουριστών που διαφαίνεται ότι θα αυξηθεί προς την χώρα μας γι’ αυτό το καλοκαίρι προέκυψε από την δραστική μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία και στα σχετικά επαγγέλματα, προκειμένου αυτά να μη κλείσουν (εσωτερική υποτίμηση) και στην έκτακτη προσέλευση τουριστών εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων και ανακατατάξεων πολιτικών ισορροπιών (βλέπε: Τουρκία – Ισραήλ) στις χώρες της Μεσογείου που συντελείται αυτή την εποχή. Το μόνο πραγματικό μέτρο που συνεισέφερε η παρούσα Κυβέρνηση ήταν ο μειωμένος ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες και οι πολιτικάντικες «μισοριξιές» στην υπόθεση της νομοθεσίας για την κρουαζιέρα και της visa για τους Ρώσους.
Αυτά δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να εκμεταλλευτεί η χώρα μας την κρίση και να την κάνει ευκαιρία, τουλάχιστον στον τουρισμό. Για να αποδείξουν οι πολιτικοί μας ότι αξίζει να διαχειρίζονται την τουριστική πολιτική και να πληρώνονται από το δημόσιο.
Αλήθεια, μπορούν οι κ.κ Γερουλάνος και Νικητιάδης να μας πουν πια μεσαία και μεγάλα έργα υποδομών τουρισμού έχουν μπει σε τροχεία υλοποίησης οπουδήποτε στην Ελλάδα; Μπορούν να μας πουν σε ποιο σημείο της χώρας μεσολάβησαν οι ίδιοι για να προχωρήσουν έργα που διεκδικεί να υλοποιήσει από χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα με Ευρωπαϊκό χρήμα (αεροδρόμια, μαρίνες, αγκυροβόλια);
Μπορούν να μας πουν οι δύο καθ’ ύλην αρμόδιοι πολιτικοί μας σε ποιο σημείο της χώρας έχει προκύψει ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές ως συνέπεια της εμπιστοσύνης των αντίστοιχων ξένων και Ελληνικών οίκων στην «νέα» πολιτική της κυβέρνησης στον τουρισμό;
Οι δύο πολιτικοί και η κυβέρνηση «γιορτάζουν» και επαίρονται την συγκυριακή αύξηση τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να εργάζονται για την αποφυγή του μοντέλου τουρισμού νοτιοανατολικής Ασίας στο οποίο οδηγείται η χώρα. Επιστρέφοντας στο πρόβλημα των αυξήσεων στα πλοία που αφορά τις Κυκλάδες, είναι τίμιο να πούμε ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τις είχαν ανακοινώσει από δύο μήνες τώρα. Το υπουργείο πολιτισμού – τουρισμού δεν ασχολήθηκε με το να δημιουργήσει ένα υπαρκτό επιχείρημα και να το επικοινωνήσει για να αντιμετωπίσει την απειλή. Δηλαδή να ξεκαθαρίσει ότι οι νησιώτες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών στις τουριστικές υπηρεσίες τους που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις τιμές αύξησης της ακτοπλοΐας. Οπότε δεν είναι ασύμφορο να κάνει κανείς διακοπές στα νησιά μας!!!
Τώρα, πέφτει ο κλήρος στην τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσει, προβάλλοντας το επιχείρημα.
Και είναι ήδη αργά για κάποιους δημάρχους να το κάνουν αυτό. Και σίγουρα, δεν μπορεί να τους «ξυπνάει» κάθε φορά μία εφημερίδα όπως «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» ή οι ιστοσελίδες της, για τις αυτονόητες υποχρεώσεις τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s