ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΕΙ κανείς τον τρόπο που χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα τα παιδιά του συστήματος, όταν τα εγκαταλείπει στην αβεβαιότητα το σύστημα, είτε γιατί δεν μπορεί να ελέγξει συγκεκριμένους δικαστές, είτε γιατί για επικοινωνιακούς λόγους θέλει να «ρίξει στη φωτιά» στελέχη σαν τον Φιλιππίδη για να σώσει άλλα, μεγαλύτερα «ψάρια». Σε λίγο ο Φιλιππίδης θα μας πει ότι, αν προφυλακισθεί, θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός!
Άλλωστε, εμείς γι’ αυτό το σκεφτόμαστε ως ενδεχόμενο, επειδή η εκτίμηση του, ταιριάζει με την ευχή μας!
Τώρα, επί της ουσίας…
… ο Φιλιππίδης έχει πολλά να πει για τον τρόπο που σκέφτηκε, όταν δάνειζε χωρίς εγγυήσεις δύο – τρεις συγκεκριμένους φίλους του, τα λεφτά των καταθετών οι οποίοι σήμερα πληρώνουν την κρίση. Το επιχείρημα του, ότι τάχα η τράπεζα του ελέγχθηκε με αφορμή την κρίση και βρέθηκε ότι έχει χαμηλές επισφάλειες σε σχέση με άλλες τράπεζες, δεν λέει τίποτα για τις ατομικές του ευθύνες για τα συγκεκριμένα τρία – τέσσερα θαλασσοδάνεια.
Το θέμα είναι απλό στην περίπτωση του: 1) το ταχυδρομικό ταμιευτήριο έδινε δάνεια σε υπάλληλους του δημοσίου ως επί το πλείστον. Επειδή έδινε δάνεια σε δημόσιους υπαλλήλους, δεν έχει επισφάλειες. Δεν είχε απευθυνθεί σε όλη την αγορά το ΤΤ, διότι από εκεί «έτρωγαν» οι ιδιώτες τραπεζίτες που ευθύνονται για την κρίση, οι οποίοι συνεχίζουν να διοικούν τις τράπεζες τους, παρά του ότι τα χρέη τους τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Προφανώς τότε, του είχαν συστήσει να μείνει εκτός «παιχνιδιού» καταχρηστικής δανειοδότησης.
Όμως, έστω και ένα δάνειο που έδωσε, αρκεί για να πάρει μίζα. Συνεπώς, το ότι η τράπεζα βρέθηκε με χαμηλή επισφάλεια, δεν αποδεικνύει ότι ο ίδιος δεν έκανε εγκληματική παράβαση των καθηκόντων του.
Τώρα, το ότι στην Αγροτική ή στην Πειραιώς ή στην ALPHA που είναι πολύ μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις ύποπτων δανείων σε κανάλια, κατασκευαστικές εταιρείες κλπ, μπορεί να έχουν γίνει χειρότερα, είναι κάτι που δεν πρέπει να απασχολεί τον κ. Φιλιππίδη, αλλά τους Εισαγγελείς που θα ασχοληθούν, ας ελπίσουμε, άμεσα.
2) Ο κ. Φιλιππίδης έχει νόημα να ενημερώσει τους δικαστές, αν γνωρίζει κάτι σχετικό με CDS (ασφάλιστρα ομολόγων του ελληνικού δημοσίου) τα οποία είχε η τράπεζα που διοικούσε, και τα οποία πούλησε σε ξένα συμφέροντα φθηνά, λίγο πριν εκτοξευτεί η αξία τους εξαιτίας των δηλώσεων του ΓΑΠ ότι η οικονομία καταστρέφεται και ότι θα μπούμε σε μνημόνιο. Αυτά έγιναν τέλη του 2009 και αρχές του 2010.
Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε …