Σκέψεις και προτάσεις

Μαύρη-Βίβλος-Εξώφυλλο1400748325-250x374

 

Του Κ.Ν.Δραγάτη …
ΜΕΤΑΞΥ διαδηλώσεων για τον ένα χρόνο λειτουργίας της αυτοδιαχειριζόμενης ertopen και της θλιβερής πλευράς του ίδιου θέματος δηλαδή του ενός έτους από την απόφαση της κυβέρνησης να «ρίξει μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση, τις διαδηλώσεις για την φασιστική απόλυση των καθαριστριών και την εκτροπή της μη επαναπρόσληψης τους εκ μέρους του υπουργού οικονομικών, αλλά και της προσπάθειας για τη συγκρότηση μετώπου των αντιμνημονιακών δυνάμεων προκειμένου να μην πουληθεί το εναπομείναν τμήμα της δημόσιας ΔΕΗ, μου δόθηκε από τα χέρια της άγνωστης μου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλουτο πόνημα του τομέα δικαιοσύνης του κόμματος με το όνομα«Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ της ΝΤΡΟΠΗΣ», και το πήρα για να το διαβάσω.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ξεκινώ την καταγραφή της άποψης μου με βράση τα γενικά χαρακτηριστικά αυτού του μικρού βιβλίου, ως αντικειμένου παραγωγής αντιπολιτευτικού έργου. Μετά από 20 και πλέον χρόνια παρακολούθησης της πολιτικής ζωής του τόπου από πολλαπλές θέσεις, οφείλω να πω πως η προσπάθεια αυτή του τομέα δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί υπόδειγμα αντιπολιτευτικής εργασίας την οποία θα όφειλαν τα τίμια στελέχη όλων των τμημάτων, όλων των κομμάτων της (τύποις πια) μειοψηφίας να παράγουν…

…ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
, η ανάλυση και η επεξήγηση των θεμάτων που διαχειρίζεται ο κάθε τομέας της αντιπολίτευσης, μέσα σε ένα υπερπληθωρισμένο τοπίο ενημέρωσης το οποίο βολεύει τους εκάστοτε καταχραστές της εξουσίας, οφείλει να είναι τακτική, συγκεκριμένη και γραπτή. Θα πρέπει τα στελέχη του κάθε κόμματος που είναι αρμόδια να βρίσκονται καθημερινά στην επαρχία, στους χώρους «σύγκρουσης» με την μνημονιακή συγκυβέρνηση και εν γένει στους δρόμους, να γνωρίζουν, να είναι «διαβασμένα» για τις βασικές πολιτικές του κόμματος τους και να διαθέτουν «καθαρή» και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση για όλα τα ζητήματα επάνω στα οποία αντιπολιτεύονται.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της πατρίδας μας των τελευταίων δεκαετιών. Οι πολίτες που χρειάζεονται για να βοηθήσουν σε ανατροπή του παρόντος αντιδημοκρατικού καθεστώτος με δημοκρατικές διαδικασίες, είναι τρομαγμένοι, θυμωμένοι και ξεσυνηθισμένοι στο να ακούν καλόπιστα, και σχεδόν εχθρικοί στο διάβασμα γενικώς, εκτός αν πρόκειται για μπάλα ή κουτσομπολιό ή βία.

Βρισκόμαστε στην εποχή που κανένας δεν μπορεί να λογαριάζει τον εαυτό του ως αγωνιστή ενάντια στην υποδούλωση της χώρας (πόσο μάλλον, ως αριστερό αγωνιστή), αν μαζί με τον βιοπορισμό του, δεν φροντίζει να διαβάζει, να ενημερώνεται, να είναι σίγουρος γι’ αυτά που λέει προκειμένου να πείσει και άλλους ή για να «αμυνθεί» στην προπαγάνδα των εκπροσώπων του «συστήματος», το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια «βομβαρδίζει» (με πρωτοφανή στην ιστορία συγκέντρωση πυρός) καθημερινά τους πολίτες με παραπληροφόρηση. Τους ίδιους πολίτες που κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης φιλοδοξεί να προσεγγίσει για να κερδίσει νικηφόρα θέση στις εκλογές.

ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ τεκμηρίωση δεν μπορεί να την παράγει καθημερινά για τις ανάγκες του, από μόνο του, το κάθε στέλεχος αντιπολιτευόμενου κόμματος. Για να συγκεντρώσει το πρωτόλειο υλικό και να ακολουθήσει μία τυπική μέθοδο επεξεργασίας προκειμένου να διαμορφώσει άποψη και να τη διατυπώσει, χρειάζεται ατελείωτες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, μόνο για τα βασικά δύο – τρία θέματα κάθε εβδομάδας. Αν προσθέσουμε και την ανάγνωση ανακοινώσεων των άλλων κομμάτων, η κάθε ημέρα «φεύγει» πριν προλάβει κανείς να σκεφτεί κάτι δικό του, κάτι θελκτικό. Έτσι, αναγκάζεται να παρακολουθεί μόνο τις κομματικές ανακοινώσεις «γραμμών», χωρίς εμπλουτισμό και εξειδίκευση που βοηθούν στην αντιμετώπιση των αποριών των πολιτών. Είναι συχνό φαινόμενο η επανάληψη πανομοιότυπου λόγου από τα στελέχη, η «παπαγαλία». Ενός είδους λόγου που από τους πολίτες απορρίπτεται με το επίθετο «στείρος, βαρετός κομματικός λόγος».

ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Έχουν κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης κάποια παράδοση στην παραγωγή πονημάτων με αντιπολιτευτική σταχυολόγηση, με σκοπό να αποτελέσουν «εργαλείο» για τη σωστή ενημέρωση των στελεχών και των πολιτών. Ακόμη και ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου (οι τρεις πρώτες λέξεις) έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να καταδειχθεί με έμφαση η αρνητική πολιτική πρακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Όμως, εδώ έχουμε για πρώτη φορά ένα εγχειρίδιο που καταγράφει την πολιτική ανηθικότητα, την παραβίαση του Συντάγματος, αλλά και τις μεθόδους της καταχρηστικής χρήσης των θεσμών και των νόμων προκειμένου να συγκαλυφθούν σκάνδαλα και ποινικές ευθύνες μελών των μνημονιακών κυβερνήσεων. Επιπλέον, καταδεικνύεται η χρησιμοποίηση όλων αυτών των άθλιων μεθόδων για την παράδοση κρατικής περιουσίας σε φίλα προσκείμενους ιδιώτες.

Για πρώτη φορά σταχυολογούνται όχι μόνο πολιτικές πράξεις για τις οποίες καταγγέλλεται ότι οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις για την πατρίδα και τους πολίτες της, αλλά καταγράφεται μία μέθοδος, ένα συνολικό μεθοδευμένο σχέδιο, apriori καταχρηστικό, ενάντια στη νομιμότητα, το Σύνταγμα, τη δημοκρατία.
Περιγράφονται σκάνδαλα από την αρχή των μνημονίων και πιο πίσω, αλλά διατυπώνεται κατηγορηματικά στο εν λόγω βιβλίο ότι με ευθύνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά /Βενιζέλου από το 2012 μέχρι σήμερα, επιχειρείται η «τακτοποίηση» όλων αυτών των «ζητημάτων», με τη χρήση όλων αυτών των παρανομιών.

Για πρώτη φορά έχουμε μία έγγραφη κατάταξη – ένα ολικό ντοκουμέντο προς δικαστική χρήση – κορυφαίων παράνομων και αντισυνταγματικών πράξεων εκτροπής για τις οποίες είναι υπεύθυνα στελέχη συγκεκριμένων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (και ΔΗΜΑΡ). Τις οποίες διέπραξαν εναντίον των συμφερόντων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των πολιτών της. Το βιβλίο «Η Μαύρη Βίβλος της Ντροπής» αποτελεί ένα κατάλογο για δικαστικές έρευνες, διώξεις, ενδεχόμενες καταδίκες για πολύ σοβαρά αδικήματα, τα πειστήρια των οποίων είναι υποχρεωμένη να στέλνει από τώρα στη δικαιοσύνη η αντιπολίτευση, κάτι που συμβαίνει εξ όσων διαβάζουμε.
Πάντως σίγουρα, η πρώτη κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την Ελληνική Δημοκρατία οφείλει οργανωμένα να κινήσει μία συνολική διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης. Χωρίς αυτή την πράξη δεν θα μπορεί να «στεριώσει» ούτε ανατροπή, ούτε κυβέρνηση για τους πολίτες.

ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Είμαστε σίγουροι ότι το επόμενο βιβλίο που θα εκδώσει – ελπίζουμε σύντομα – ο τομέας δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά τις λεπτομερείς προτάσεις του κόμματος με τις οποίες θα θωρακισθούν οι θεσμοί (όπως το κοινοβούλιο ή ο πρόεδρος της δημοκρατίας) οι νόμοι και το Σύνταγμα από την κατά παράβαση χρήση τους από τον εκάστοτε υπουργό, την εκάστοτε κυβέρνηση, ακόμη και από δικαστές.
Τώρα πια, έχουμε βαθιά εμπειρία δημοκρατικοφανούς και νομιμοφανούς κατ’ έξη: 
– παραβίασης της ισότητας των πολιτών έναντι της δικαιοσύνης,
– κατάργησης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων του ατόμου,
– αναστολής στη λειτουργία της δημοκρατίας.
Πρέπει να κατατεθεί μία συνολική πρόταση για την λύση αυτού του τεράστιου πολιτικού προβλήματος το οποίο χαίνει, όχι ως ιάσιμη πληγή, αλλά σαν μεγάλος «κακός» γκρεμός . Είναι κατ’ εξοχήν υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εργάστηκε για να καταγράψει και να καταγγείλει την τραγική, μνημονιακή μεθόδευση παράδοσης της χώρας δια των θεσμών που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, να εργαστεί για να προτείνει την επαναθεμελίωση του πολιτεύματος, με σκοπό να την κάνει πράξη από τη θέση της εξουσίας.
konstantopoulou3012014_b_w

Υ.Γ1: Η «ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ» αποτελεί το αποτέλεσμα της συνολικής εργασίας του τομέα δικαιοσύνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζουν σε όλους τα συγχαρητήρια. Κατά την ανάγνωση, διακρίναμε που η προσωπικότητα της Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι εμφανέστερη.
Ο τρόπος που αντιπολιτεύεται – κατά τη γνώμη μας – είναι ο αυτονόητος, σε μία εποχή που είναι εξαιρετικά σπάνιος.
Επίσης, ο τρόπος που έχουν καταλήξει να την αντιπολιτεύονται (σ.σ: τι οξύμωρο;) συγκυβέρνηση, εντεταλμένοι και καλοπληρωμένοι «παπαγάλοι» των ΜΜΕ, και εκπρόσωποι συμφερόντων, είναι άθλιος, συχνά σεξιστικός και εν τέλει, καίτοι ενοχλητικός ως αντιαισθητικός, αναποτελεσματικός. Καλό της κάνει!

Όσο θα βρίσκεται στο δρόμο, κοντά στους θιγόμενους πολίτες, όσο θα είναι «διαβασμένη», και όσο θα λέει τα πράγματα με το όνομα τους άφοβα και ψύχραιμα, οι πολίτες και ο «θεός» της πολιτικής (σ.σ: που, ναι, υπάρχει) θα είναι μαζί της.
Το αυτώ ευχόμαστε και για άλλους αγωνιστές και κυρίως, «αγωνιστές» της αντιπολίτευσης!

Υ.Γ2: Προκειμένου η Ζ.Κ. να μου δώσει το βιβλίο εκείνη την ημέρα που βρεθήκαμε τυχαία σε μία διαδήλωση στο δρόμο, κάλεσε στο τηλέφωνο έναν φίλο της να περάσει με το αυτοκίνητο της στου οποίου το πορτμπαγκάζ είχε κούτες με αυτά τα έντυπα.
Με την ευκαιρία, παρατήρησα ότι δεν έχουμε το ίδιο γούστο στα αυτοκίνητα (για παραπάνω από έναν λόγους).
 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s