Ο τουρισµός είναι αντιµνηµονιακός;

Posted: 26/05/2012 in ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετικέτες: , ,

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε
στην εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου»
στο φύλλο της 26|05|2012

Ο ρόλος των «κυριλέ» συνδικαλιστών


tourismos

 

Η τουριστική κίνηση για το φετινό καλοκαίρι δεν αναµένεται να είναι από τις καλύτερες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πηγές από τους φορείς που εκπροσωπούν σε πανελλαδικό επίπεδο τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία. Όµως, γιατί να µην αναµένεται καλή η τουριστική σεζόν για το φετινό καλοκαίρι;

 

Ας θυµηθούµε…

…τη φιλολογία των προηγούµενων ετών, όπως την εξέφραζαν γνωστά βολεµένα παπαγαλάκια – συνδικαλιστές high class – των «ευγενών» εταίρων της τουριστικής οικονοµίας. Αυτοί λοιπόν, οι κύριοι πράκτορες και µεγαλοξενοδόχοι που τέτοια εποχή κάθε χρόνο γεµίζουν τα τηλεοπτικά «παράθυρα» ολοφυρόµενοι για το κράτος «…που δεν κάνει αυτό, που δεν κάνει εκείνο, που εµείς τα λέγαµε κλπ, κλπ», µέχρι και πέρσι συνήθιζαν να ισχυρίζονται ότι δεν έχουµε τουρισµό επειδή γίνονται απεργίες, επειδή το ΚΚΕ κρέµασε πανό στην Ακρόπολη, επειδή οι ταξιτζίδες έχουν απεργίες, επειδή το ένα και το άλλο…

Και παρά του ότι τα έλεγαν αυτά, πέρσι η τουριστική κίνηση αυξήθηκε!

Άραγε εφέτος που οι εκλογές έχουν λειτουργήσει σαν βαλβίδα ασφαλείας και εδώ και καιρό δεν έχει γίνει ούτε µία απεργία, γιατί δεν έχουµε αύξηση στην επιθυµία τουριστών από το εξωτερικό να επισκεφθούν τη χώρα µας; Εφέτος που οι τιµές σχεδόν σε όλους τους τουριστικούς προορισµούς της χώρας έχουν µειωθεί ακόµη περισσότερο, γιατί δεν έχουµε ουρές για να έρθουν τουρίστες στη χώρα µας;

Και ας µην πει κανένας «εξυπνάκιας» ότι φταίνε οι παλαιές απεργίες, διότι η πραγµατικότητα σε άλλες χώρες που αποτελούν τουριστικούς προορισµούς τους διαψεύδει. Για παράδειγµα το Λονδίνο, πόλη που αποτελεί κορυφαίο παγκοσµίως τουριστικό προορισµό ειδικά για τον χειµώνα, πριν λίγους µήνες ήταν κάθε µέρα ανάστατο από απεργιακές κινητοποιήσεις εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι µεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν λίγους µόνο µήνες πριν το Λονδίνο φιλοξενήσει τους Ολυµπιακούς Αγώνες!!!

Όµως, κανένας Έλληνας, από αυτούς που έχουν ακόµη χρήµατα, δεν σκέφτηκε να µη στείλει στο Λονδίνο το παιδί του που σπουδάζει, ούτε σκέφτηκε να αναβάλει τις διακοπές του για την πόλη αυτή, επειδή εφέτος τον χειµώνα γίνονταν µεγάλες διαδηλώσεις µε σκληρές συγκρούσεις. Τα ίδια και πολύ χειρότερα συµβαίνουν καθηµερινά στη Μαδρίτη.

Άρα, κανείς στα σοβαρά δεν θα πρέπει από εδώ και µπρος να αρκείται για να δικαιολογήσει την πτώση του τουρισµού, µόνο στις απεργίες και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις διαµαρτυρίας.

 


Είναι οικονοµία!

Επειδή µέχρι πριν λίγα χρόνια εργαζόµουν στον τοµέα του τύπου που αφορά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του τουριστικού κλάδου σε κεντρικό, πανελλαδικό επίπεδο, τυγχάνει να γνωρίζω τους περισσότερους από τους συνδικαλιστές των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων που βγαίνουν στα κανάλια και κάνουν µαθήµατα σωφρονισµού στους υπόλοιπους επαγγελµατικούς κλάδους στο όνοµα του να µην «ενοχληθεί ο τουρισµός».

Όµως οι ίδιοι (όχι όλοι) τις περισσότερες φορές δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβληµάτων του τουρισµού, αλλά περισσότερο λειτουργούν ως όργανα συµφερόντων εξουσίας. Στο όνοµα του τουρισµού, ό,τι δεν µπορούν να επιλύσουν οι κυβερνήσεις στις αρχές κάθε καλοκαιριού, µπαίνουν µπροστά για να το επιλύσουν οι συνδικαλιστές του τουρισµού µε τη λογική: «µη κάνετε φασαρία, γιατί θα βλάψετε τον τουρισµό».

Ε, λοιπόν, σας ενηµερώνω ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι πρώτοι βολεµένοι από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και θαλασσοδάνεια για τα ξενοδοχεία τους, τόσο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δηµοκρατίας των τελευταίων ετών. Δεν τους νοιάζει λοιπόν το πρόβληµα των τουριστικών µονάδων της Πάρου ή άλλων περιοχών, όταν βγαίνουν στα κανάλια και «κλαίνε» εναντίον απεργιών και κινητοποιήσεων, αλλά περισσότερο εξυπηρετούν µε το δηµόσιο λόγο που διατυπώνουν τους ευεργέτες τους. Τις κυβερνήσεις που έτσι, ασκούν πίεση για να κάµψουν κοινωνικές οµάδες οι οποίες διαµαρτύρονται.

 

Συµπέρασµα

Όσο κακό κάνει στον τουρισµό µια άδικη απεργία ή µία δίκαιη απεργία που εκδηλώνεται όµως µε λάθος τρόπο και συχνά µε διάφορους τραµπουκισµούς που έχουµε ζήσει τα τελευταία χρόνια, το ίδιο κακό κάνουν και οι εγκάθετοι λουσάτοι συνδικαλιστές που «τραµπουκίζουν» για λογαριασµό συµφερόντων εξουσίας από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί κάνει περισσότερο κακό στη διεθνή εικόνα της χώρας ένα πανό διαµαρτυρίας οποιουδήποτε στην Ακρόπολη, και δεν κάνει κακό η δήλωση ενός µεγαλοξενοδόχου – συνδικαλιστή στα κανάλια που λέει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφάλεια γιατί η αστυνοµία δεν συνέλαβε αυτόν που κρέµασε το πανό στην Ακρόπολη;

Λοιπόν, εγώ λέω ότι κάνουν το ίδιο κακό όλα αυτά στην οικονοµία του τουρισµού. Αλλά ισχυρίζοµαι ότι όλα αυτά είναι εκφάνσεις του προβλήµατος αφού έχει «εγκατασταθεί» και έχει απλώσει τα «πλοκάµια» του.

Για να λειτουργεί ο τουρισµός σωστά και να αποφέρει χρήµατα, θα πρέπει να υπάρχει µία κανονική οικονοµία που τον στηρίζει. Σε κανένα µέρος του κόσµου που δεν είναι τριτοκοσµικό, δεν αναπτύσσεται ο τουρισµός σωστά, χωρίς να λειτουργούν και οι άλλοι τοµείς της οικονοµίας σωστά.

Αντίθετα µε τα όσα λέγονται, πιστεύω ότι η χώρα θα χάνει τον τουρισµό της χρόνο µε το χρόνο, όσο δεν θα αναπτύσσονται οι υπόλοιποι τοµείς της ελληνικής οικονοµίας. Όσο θα βρίσκονται σε ύφεση, όσο θα βρίσκονται υπό το ζυγό των προβλέψεων του µνηµονίου.

Οι high class συνδικαλιστές µεγαλοξενοδόχοι και µεγαλοπράκτορες που βγαίνουν στην τηλεόραση, δεν δίστασαν να βγουν πριν λίγες ηµέρες για να πουν το νέα «ποίηµα» τους. Όχι τυχαία, αυτή την φορά βγήκαν στα κανάλια όταν άρχισε να φαίνεται ότι δεν σχηµατίζεται κυβέρνηση µε τα αποτελέσµατα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Αυτή τη φορά (που ΞΑΝΑΛΕΜΕ, ούτε απεργίες είχαµε, ούτε πανό στην Ακρόπολη είχαµε, ούτε τίποτα) ανερυθρίαστα βγήκαν να πουν ότι οι τουρίστες εφέτος δεν έρχονται επειδή θα ξαναγίνουν εκλογές!!! Δηλαδή, βγήκαν να εξυπηρετήσουν τα συµφέροντα των κοµµάτων που φοβούνταν ότι στις νέες εκλογές θα χάσουν ακόµη περισσότερα από αυτά που έχασαν στις 6 Μαΐου. Απόδειξη αυτού που ισχυρίζοµαι είναι ότι µετά από την ανακήρυξη των νέων εκλογών, οι συγκεκριµένοι µεγαλοσυνδικαλισταράδες, ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, χωρίς να πιάσει τόπο η πίεση που άσκησαν.

 

Να το πάρουµε απόφαση:

Ο τουρισµός στη χώρα µας θα είναι αποδοτικός και για το κράτος και για τους επαγγελµατίες, µόνο όταν θα ξαναποκτήσει η χώρα κανονική, εθνική οικονοµία η οποία θα αναπτύσσεται σε διάφορους τοµείς. Μέχρι τότε, θα δουλεύουν µόνο «προικισµένοι» προορισµοί, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Χαλκιδική κλπ, αλλά κάθε χρόνο τα µεγάλα διεθνή γραφεία τουρισµού θα ζητούν όλο και φθηνότερες τιµές και από αυτούς τους προορισµούς. Δηλαδή, θα «κάψουν» και αυτή την οικονοµία για να την κάνουν δική τους. Ό, τι επιχειρείται να συµβεί στην υπόλοιπη εθνική µας οικονοµία αυτή την εποχή, µε το µνηµόνιο.

Αν όµως υπάρχει κανονική, ελληνική, οικονοµία, τότε, ούτε και απεργίες θα γίνονται καθηµερινά, ούτε ανάγκη τους συνδικαλισταράδες όλων των ειδών θα έχουν οι απλοί επαγγελµατίες και εργαζόµενοι. Αφού, όπου δεν υπάρχει φτώχεια, δεν υπάρχει και γκρίνια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s